Om kompromissløshet og grå øyer

«Nøgne Ø Det Kompromissløse Bryggeri A/S». Dette er navnet vi er registrert under i Brønnøysundregisteret.
Men hva mener vi egentlig med å være kompromissløse?

Slår du opp i synonymordboka finner du 77 synonymer til «kompromissløs». Jeg vil tro at godt over halvparten av disse synonymene oppfattes som negative. Hvem vil vel være bekjent av å oppfattes som: avvisende, blærete, ekkel, fastlåst, forstokket, hovmodig, hånlig, infleksibel, nedlatende, sarkastisk, selvforherligende, sleivkjefta, spotsk, stasjonær, stri, ubehagelig eller ufølsom, bare for å nevne noen av ordene synonymordboka foreslår som erstatning til «kompromissløs».

En del positive betydninger finnes heldigvis også, og for oss dreier vår uttalte kompromissløshet seg i hovedsak om valg av råvarer, bryggeprosessen og kvaliteten på det endelige produktet.

Det handler også om å ikke ta snarveier i bryggeprosessen, og å la ølet bruke den tiden det trenger for å bli ferdig. Det er for eksempel snart 2 år siden vi brygget Nøgne Ø Dark Horizon 5. Med 16% alkohol og med enorme mengder malt, mørkt sukker og humle tar det imidlertid tid før alle smakene får «satt seg». Den skal lanseres 6. januar neste år.

Vår basemalt er Maris Otter Pale Malt. Den fremstilles av Thomas Fawcett i nord-England. West Yorkshire for å være helt korrekt, ikke langt fra Leeds. De har maltet korn i over 200 år og er fremdeles et familieeid firma med fokus på den tradisjonelle måten å fremstille malt på. Vi liker innstillingen, og vi betaler gjerne 30-40% mer for basemalten vår når vi vet at den er fremstilt og bearbeidet av dedikerte mennesker som vet å verdsette ekte håndverk.

Kompromissløse er vi også når det gjelder kvaliteten på våre produkter. Vårt laboratorium sjekker bryggene i alle stadier av bryggeprosessen, og øl som ikke oppfyller våre høye kvalitetskrav vil aldri komme ut på markedet.

Vårt interne smakspanel sikrer dessuten at alle nye batcher har den riktige smaksprofilen før de sendes ut på markedet.

Vi har et konstant fokus på hvordan vi kan forbedre våre rutiner i alle avdelinger på bryggeriet. Det er ingen motsetninger mellom det å for eksempel innføre gode rutiner og dét å lage godt øl. Tvert imot henger dette nøye sammen.

Det er (dessverre) slutt på den tiden da vi inviterte 100+ mennesker til ølsmaking og dekket på benker og bord midt i bryggeriet. Vi skal selvsagt fortsette å invitere gjester til bryggeriet, og allerede neste fredag blir det Juleølsmaking på Gamle Rygene Kraftstasjon. Denne gang med rekorddeltagelse! Det blir også snart sendt ut invitasjoner til Hjemmebryggerdagene våre neste år.  Nå som vi har fått en ny bryggeribygning har vi heldigvis så godt med plass i de gamle lokalene at vi ikke behøver å servere mat og øl ved siden av våre gjæringstanker og bryggverk. Men, vi vil gjerne understreke at Nøgne Ø alltid har vært, og alltid skal være, et åpent bryggeri!

 Utsikten er på alle måter ny, lys og lovende for bryggerne på Nøgne Ø (Det Kompromissløse Bryggeri A/S).

Utsikten er på alle måter ny, lys og lovende for bryggerne på Nøgne Ø (Det Kompromissløse Bryggeri A/S).

I alle år har vi delt gjær fra våre gjæringstanker med hjemmebryggere som har kommet innom. Dette er det dessverre nå slutt på som følge av de nye rutinene. For hjemmebryggerne bør imidlertid ikke dette by på problemer da vi både har Ølbrygging.no i Grimstad og Bryggselv i Kristiansand som har spesialisert seg på dette.

 Slik ser det ut i de gamle bryggerilokalene på Gamle Rygene Kraftstasjon i dag.

Slik ser det ut i de gamle bryggerilokalene på Gamle Rygene Kraftstasjon i dag.

Jeg husker ikke hvem som sa det, men for en stund siden ble det hevdet at - «Nøgne Ø, Det Kompromissløse Bryggeri AS holdt på å bli til Grå Ø, Det Gjennomsnittlige Bryggeri AS».

Dette var i 2015. Året da Nøgne Ø lanserte 28 nye øl! Året vi vant 15 internasjonale medaljer for våre øl og sake! Bryggeriets desidert mest kreative år noensinne!

I 2016 har vi foreløpig mottatt 13 utmerkelser fra inn- og utland, inkludert Nøgne Ø Bahrainer Weisse som er kåret til Årets øl i Norge. Grå Ø?

Tom Young,
Markedsansvarlig på Nøgne Ø, Det Kompromissløse Bryggeri A/S